Üdvözöljük az I. András Király Lovagrend honlapján

A Lovagrend célja:

  • A magyar katonai hagyományok kutatása és ápolása, valamint az események korhű megjelenítése a XI. századtól a XVII. századig.
  • A tradicionális magyar harcművészet tanulmányozása és begyakorlása mindazon fegyverekkel és eszközökkel, amit eleink ismertek és használtak. (részlet az alapító okiratból)

Felkérés esetén az alábbi szolgáltatásokat tudjuk nyújtani:

  • Történelmi események korhű megjelenítése a XI. századtól a XVII. századig.
  • Történelmi tűzfegyverek bemutatása bevizsgált, engedéllyel rendelkező fegyverekkel.
  • Iskolákban “rendhagyó” történelemórák megtartása.

p4y_Bences-Apatsag---Tihany

Az I. András Király Lovagrendet 2004. augusztus 28-án alapította Tihanyban, I. András sírjánál a 11 alapító tag.
A tagok között vannak lovagok, apródok, úrhölgyek és a Lovagrend céljait támogató “civilek” is. A tagok többsége más katonai hagyományőrző egyesületnek már évek óta tagja, így, bár maga a Lovagrend fiatal, a tagok egyéni múltja miatt hagyományokkal, elméleti- és gyakorlati tudással mégis rendelkezik.

A Lovagrend célja “a magyar katonai hagyományok kutatása és ápolása, valamint az események korhű megjelenítése (…) az érdeklődés felkeltése történelmünk, eleink hadművészete, a lovagi kultúra, a fegyverek készítése és azok szakszerű, hiteles használata iránt.(Idézet a Lovagrend Regulájából).


KorzenszkyFotoThalerTamasA lovagrend évente kétszer (augusztus végén – az alapítási évfordulón és áprilisban)ellátogat a Tihanyi Apátságba. Augusztusban részt vesz Dr. Korzenszky Richárd (1941-) bencés szerzetes liturgiáján. A liturgiát követően a rend megemlékezést tart I. András sírjánál. Majd a ceremóniát a koszorúzás és tiszteletadás követi a templom kertben lévő I. András és Feleségét ábrázoló szobornál. Az évforduló ünneplésének zárásaként konvent gyűlést tartanak az apátság belső udvarán.


20150808_184501A Lovagrend elsősorban az Árpád-házi királyok, azon belül I. András király korával foglalkozik, de néhány fegyverünk, ruházatunk már a késői középkort (XV-XVI. század) idézi. Fegyvereink között található többféle íj. Használat közben mutatjuk be a kardok, tőrök, pajzsok és csatabárdok különféle fajtáit. Büszkék vagyunk tűzfegyvereinkre, amelyek a modern fegyverfajta legősibb formáit mutatják be. Bemutatóinkon harcosaink és úrhölgyeink korhű középkori ruházatot illetve vértezetet viselnek, bemutatva a középkor öltözködésének sokféleségét, fejlődési szakaszait.

A landsknecht szó az 1480-as években tűnik fel, kezdetben a hegyvidéki svájci katonáktól való megkülönböztetésre használták – olyan gyalogos katona, aki a lankásabb dél-német területről származik. A Land szó a gyalogos mivoltára, míg a Knecht (paraszti szolgát, legényt jelentett), a katonai szolgálat kötelezettségeire utal. Pár évtized múlva egyszerűen a német zsoldos szinonimájává válik. Az ebből eredő Landser szó ma is a Heer, vagyis a szárazföldi erők katonáinak ragadványneve. A baloldali képen László, a lovagrend tagja is egy ilyen Landsknecht viseletben látható.


Évente számos rendezvényre vagyunk hivatottak, és büszkék vagyunk hírnevünkre. Az I. András Király Lovagrend neve egyet jelent a korhű, látványos bemutatókkal.

Azért jöttem el ide Gyulakeszire idén is, hogy lássam a maguk bemutatóját, mert tavaly nagyon megtetszett…” Látogató ( Gyulakeszi – Gyulaffy napok Csobáncért 2015 )

face.fw

Gyulaffy Napok Csobáncért 2015

 

Korhű viseleteink – melyekre büszkék vagyunk – segítenek jobban felidézni a történelmi eseményeket. Bemutatóink emlékezetes pillanatokat szereznek azoknak, akik egy időutazás keretében szeretnék jobban megismerni a régmúlt korszakait és szokásait. Fegyveres harci bemutatóink szórakoztatóak és látványosak.